Sekrety kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różne obyczaje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczy samej dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest pyszna oraz sycąca.