kawa arabica mielona
|Zwykło się uważać, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
dobry sklep z kawą arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie podobne, to jednak się różnią.
kawa z peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok oraz lubi ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją integrować z aromatami, skutkiem tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać gruntownie skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.