Dotychczasowa kuchnia dalej żyje
|Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak standardowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film