mięso sezonowane Kraków
|Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród wielu wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne potrawy włoskie
Pasty są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. mięso sezonowane w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film